En de winnaar is…

En de winnaar is…

KERKRADE – De winnaar van de scholenwedstrijd Het Land van Plinthos is basisschool Petrus Canisius uit Puth met het project ‘Duurzame Landbouw’ van Joep Drugmand. Tien groepen van basisscholen uit heel Limburg waren uit ruim 100 inschrijvingen geselecteerd om door te gaan naar de finale die plaatsvond bij het Continium in Kerkrade op vrijdag 6 april.

Jan Versteegh, BN-er en dé Mol (Wie Is De Mol 2018), was presentator van de Grote Land van Plinthos Finaledag. Hij was de hele dag aanwezig om de kinderen te begeleiden. Tijdens de finale presenteerden de groepen hun ingezonden projecten aan elkaar en aan de vakjury. Filmpjes, raps, powerpoints, infographics en zelfs complete theaterproducties kwamen voorbij, allemaal door de kinderen zelf bedacht en uitgevoerd. De jury bestond uit:

  • Matthieu Goedhart – bestuurder Mutsaersstichting, (juryvoorzitter)
  • Valérie Rademaekers – Jeugd afgevaardigde van Plinthos
  • Marian van Teeffelen – programmacoördinator Kinderpostzegels
  • Steef Blok – directeur Innovation Lab, Technische Universiteit Eindhoven
  • Marlous Flier – Chef L-magazine / De Limburger
  • Gène Bertrant – programmadirecteur Museumplein

Er is met vier thema’s gewerkt, te weten Mens & Gezondheid, Mens & Cultuur, Mens & Natuur en Mens & Techniek. Uit elke categorie volgde een themawinnaar: de makers van ‘De Gezonde Talentenshow’ en ‘Lucht Je Hart’ van basisschool De Perroen uit Maastricht, ‘Duurzame Landbouw’ van Petrus Canisius uit Puth en ‘De Techno’s’ van De Hommel uit Venray. Zij wonnen een artistieke wisseltrofee en een fraai kunstwerk voor hun school. De vakjury verkoos uiteindelijk de maker Joep Drugmand van het project ‘Duurzame Landbouw’ tot de ultieme winnaar. Joep is op het idee gekomen om stapelboerderijen te bouwen. “Het idee van Joep is tot in detail doordacht en op hoog niveau gepresenteerd. Wij kunnen allemaal van Joep leren”, aldus Matthieu Goedhart, voorzitter van de vakjury. Basisschool Petrus Canisius ging, naast de wisseltrofee en kunstwerk, tevens naar huis met de eeuwige roem en een bijzondere dagtrip voor de complete klas. Alle inzendingen zijn te bekijken op www.landvanplinthos.nl.

De wedstrijd is een initiatief van Plinthos gesteund door Mutsaersstichting. Plinthos is een voormalige steenfabriek in Schinnen en nu een ontmoetingsplek waar mensen samen komen om ‘duurzaam gezond’ en ‘leuk en leerzaam’ te ontdekken en beleven. Ruim 100 groepen van basisscholen uit heel Limburg namen deel aan de voorronde van de scholencompetitie Het Land van Plinthos, een leerzaam en actueel project voor leerlingen van groep 7 en 8. Het Land van Plinthos daagt de leerlingen uit zich te verdiepen in een aantal belangrijke maatschappelijke thema’s en hier eigen oplossingen voor te verzinnen. Basis daarvoor is een spannend verhaal waarin onderwerpen worden aangesneden die in onze huidige samenleving actueel zijn, zoals de vluchtelingenproblematiek, het veranderende klimaat, vergrijzing en pesten.

Scholen die volgend jaar willen meedoen kunnen dit aangeven via info@landvanplinthos.nl.
Website Plinthos: www.plinthos.nl
Website Mutsaersstichting:  www.mutsaersstichting.nl