Groene dinsdag bij Plinthos, de bloemetjes buiten zetten

Groene dinsdag bij Plinthos, de bloemetjes buiten zetten

Dinsdag 20 november was het groene dinsdag bij Plinthos, een initiatief dat wekelijks zal terugkeren met iedere keer een ander thema. Een weergave van de dag:

“Ik hoop dat we volgende keer vleermuizen zien”, zegt een meisje. Haar vriendinnetje vindt paddestoelen zoeken veel leuker. “In de zomer zijn er hagedissen”, weet een jongen. Wat een enthousiasme, afgelopen dinsdag 20 november bij Plinthos in Schinnen! Zo’n vijftig kinderen uit groep zes van basisscholen in Munstergeleen en Puth waren uitgenodigd om in het bos rond de oude steenfabriek bollen te komen planten. In het voorjaar komen de scholieren graag terug om het resultaat te bewonderen.

De plantactiviteit past perfect in de visie van Plinthos, een initiatief van Mutsaers, namelijk jongeren stimuleren door hen in aanraking te brengen met groen en natuur. De doelgroep betreft uiteraard ‘onze’ jongeren, die uitvallen of dreigen uit te vallen, maar dus ook gewoon buurtkinderen, zoals dit keer uit Puth en Munstergeleen. De bedoeling is om in de nabije toekomst alles en iedereen zoveel mogelijk met en door elkaar bij Plinthos te laten genieten.

De fijne buitensfeer is daar bijzonder geschikt voor. Welk kind vindt dat nou niet leuk,  twee kampvuren, één voor de warmte en één om chocolademelk te verhitten en appels te glaceren, gecombineerd met een tafel vol belegde broodjes en gevarieerd fruit? En dan onze bevlogen groenprofessor Bert Dautzenberg, mede-bedenker van het initiatief. Hij weet de jeugd te boeien tijdens een rondleiding door bos en veld, waar hij hen wijst op de gevarieerde flora en fauna en de geschiedenis van de fabriek. “Als jullie in het voorjaar terugkomen, gaan we kikkervisjes vangen.” Yeeaaah!

Docent Thijs Camphens van de Petrus Canisiusschool in Puth is net zo enthousiast als de kinderen die hij begeleidt. “Een geweldig initiatief! Goed dat ze naar buiten gaan zo. De natuur ruiken, oppakken en voelen komt er veel te weinig van. Ze zoeken alles op internet op tegenwoordig.”